1. række på balkonen - så var Christian klar til at se film

Christian Rasmussen, 89 år, fortæller om sin barndom og ungdom i Kino Palæet i Faaborg.
- Hele familien var involveret: Som direktør, billetsælger, sliksælger, operatør og pianist


Da Christian Rasmussen var en lille dreng for over 80 år siden, elskede han at gå i biografen i Kino Palæet i Faaborg. Mest hvis han havde reserveret sin yndlingsplads, balkonen 1. række, og mest hvis det var søndag eftermiddag, og alle de andre sæder var besat af børn, der også så kortfilm og tegnefilm eller verdens første farvefilm "Troldmanden fra Oz" med Judy Garland.

De havde allesammen stået uden for biografen og ventet på, at direktøren skulle åbne de to skydedøre og lukke dem ind. Det skete søndag efter søndag præcist klokken 16, og alle børnene stormede ind og besatte alle stole.
- Der var næsten altid udsolgt. Hvad skulle vi ellers gøre end at gå i biografen, spørger Christian Rasmussen i dag.

Det var hans farfar, H.C.Rasmussen, der var direktør for biografen, og hans faster Erna, der havde solgt slik i foyer’en.Hans farmor havde solgt ham billetten. Han skulle nemlig reservere, som alle andre, der skulle ikke være forskel på folk i Kino Palæet i Faaborg, lærte han tidligt.
Christian Rasmussen er nu 89 år, født i 1933, og det var i biografen, han fik sin første indføring i jazz. - Når der var jazzfilm, sad jeg klar på balkonen, og tit kom faster Erna og satte sig på en lille stol ved siden af mig. Hun var også glad for jazz, fortæller han.

Erna var i øvrigt uddannet som musikpædagog og fik sin første musikuddannelse som pianist. Som alle de andre døtre i familien lærte hun at spille klaver, så hun kunne spille til stumfilmene. Christian Rasmussens far, Hans Christian Rasmussen, havde også haft et brændende ønske om at gå til klaverundervisning, men nej. Det skulle han slet ikke interessere sig for. Han skulle vise filmene og har fortalt om, hvordan han måtte stå på en kasse for at nå op til spolerne. Blandt hans andre opgaver var at slå blikplader mod hinanden, når det tordnede i stumfilmene.
Alt det forandrede sig, da talefilmen kom – og med den en interessant teknisk udvikling. HC Rasmussen var meget teknisk begavet og opfandt et bedre lydanlæg end det, man ellers lejede i USA, og fik det solgt til flere fynske biografer. Det blev dog hurtigt forældet: Der kom lyd på filmstrimlerne ! Og den allerførste lydfilm var "The Jazzsinger" med Al Johnson, fortæller den fortsat jazzglade Christian Rasmussen, der er en af folkene bag hjemmesiden "Jazz på Sydfyn".
Da Hans Christian Rasmussen døde i 1949, blev biografen videreført af hans søn, Ernst, der stod for biografdriften indtil 1959, hvor Ruby og Knud Langaa Jensen overtager - ægteparret som byggede Heliosteatret på Banegaardspladsen.


Ingen fotos - men erindringer
Ingen i familien Rasmussen har gemt fotos fra biografen i Østergade, så vi har bedt Christian Rasmussen fortælle, hvad han husker. Og han husker jo særligt balkonen, hvor han altid sad. Plydssæder i mindst tre rækker og i den ene side både indgang og en nødudgang med en jernstige. Fra balkonen var der en lille glasrude ind til farmors køkken, så de derfra kunne følge med i, hvad der skete i salen og på lærredet. Men høre noget, det kunne de ikke.
Nede i salen var der foruden stolerækkerne en loge med et lille vindue i.


Billedtekst til foto af familien - med Christian Rasmussens egne ord
Christian Rasmussen har selv skrevet billedteksten til dette foto:
Mine bedsteforældre og 7 af deres børn. Fra venstre Inga, som var en dygtig badmintonspiller, næst Elly, som var en yderst dygtig tennisspiller, næst min far, som var boghandler, samt i slutningen af 20erne Radio fabrikant ( Rex radio)- så mine bedste forældre Hans Christian og Hansigne,og imellem dem Ejner, som var viktualie- handler, men mest kendt for alle de Faaborg-film, som han optog. Til højre for ham Ernst, som senere overtog biografbevillingen. Så har vi Ellen, som var svømme- lærerinde. Hun vandt en guldmedalje i rygsvømning under krigen.Til sidst Erna, som var musikpædagog. Det var også hende, der passede det lille kaffehus, som man kunne besøge, når der var pause ( når næste filmspole blev sat på )



Film fra barndommen og ungdommen, han husker bedst
Og hvilke film står tydeligst i erindringen ?
"Troldmanden fra Oz" - der starter i sort/hvid, men fortsætter i farver, da Judy Garland, der spillede hovedrollen, går ind i en eventyrverden. Det er verdens første farvefilm.
"Borte med blæsten" - verdens første helaftensfilm. Den lå på flere spoler, og i pauserne, hvor de blev skiftet, havde tante Erna travlt. Hun solgte nemlig ikke bare slik, men også kaffe og the i en lille kaffestue i Kino Palæet.
Gøg og Gokke-filmene
Alle filmene med Marx Brødrene - de var de første film med protest mod det eksisterende samfund
Skipper Skræk-tegnefilmene
Fy og Bi-filmene - og det ærgrer Christian Rasmussen, at de ikke blev genudsendt i Danmark som fx i Tyskland, hvor man på TV udstyrede stumfilmene med det, Christian Rasmussen kalder "Sjove lyde"
De fantastisk flotte film med svømmeren Esther Williams, der kom fra USA efter 2. Verdenskrig. - Det var storslået og imponerende, faktisk som en ny befrielse, siger Christian Rasmussen.


Tekst og foto: Kirsten Bohl, Helios Biograf og Kulturhus