Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


De sidste symfonier: Tchaikovsky
Foredrag
De sidste symfonier: Tchaikovsky

De sidste symfonier: Tchaikovsky

Cand. mag. Ole Dahl vil stille skarpt på fire af de største klassiske komponister og de sidste symfonier, de skrev.

Disse symfonier kan meget naturligt opfattes som kulminationen på deres ophavsmænds musikalske og personlige udvikling, men samtidig udtrykker de hver på sin måde essensen af den tid, de er opstået i - musikalsk, kulturhistorisk og politisk.
Beethovens niende og sidste symfoni er et standardeksempel på dette - den er det ultimative udtryk for den franske revolutions frihedstanker.

I denne foredragsrække ser vi på fire andre komponister og deres sidste symfonier. Mozarts Jupiter-symfoni fra 1788 er udgangspunktet, og 100 år efter Mozart runder Brahms, Tchaikovsky og Dvorak 1800-tallet af med deres sidste symfonier, som hver på deres måde fanger tidsånden i slutningen af 1800-tallet - den forvirrede tidsånd, som har fået betegnelsen "Fin de siécle". Alle fire symfonier er i den absolutte verdenstop, når det gælder kvalitet og popularitet.

I foredragene gennemgås værkerne sats for sats, idet vi også undervejs ser på forskelle og ligheder imellem dem og trækker tråde ud til den verden, de er opstået i. Grafik og video understøtter fremstillingen, og det hele foregår på et plan, hvor alle kan være med. Der kræves ikke nodekendskab eller andre musikalske forudsætninger.

Foredragene kan sagtens opleves hver for sig, men det største udbytte opnås, hvis man deltager i hele foredragsrækken. Det er absolut ingen betingelse, men fordelagtigt, hvis man inden foredragene lytter de respektive værker igennem, fx ved hjælp af Youtube eller Spotify.

Program for de 4 mandage:

25/10 kl. 16.30: Mozarts Jupiter-symfoni fra 1788.

1/11 kl. 16.30: Brahms

8/11 kl. 16.30: Tchaikovsky

15/11 kl. 16.30: Dvorak